Ağız içerisinde bulunan kistler, kemik veya yumuşak dokular içinde bulunan, küçük ve sıvı dolu keselerdir. Çene kistleri, çene kemikleri içinde oluştuklarında zamanla büyürler ve enfekte olmadıkları takdirde belirti vermezler. Ancak rutin diş muayeneleri ve kontrollerinde alınan filmlerde tespit edilebilirler. Enfekte olan çene kistleri ise yüzde şişlik, ağrı, bulundukları bölgedeki dişlerde sallanma gibi belirtiler verebilirler. Alt çenede gelişen kistler, dudakta uyuşukluk, karıncalanmaya sebep olabilir, gömülü bir dişle beraber görülebilirler. Kistlerin oluşmaması için yapılması gereken, öncelikle iyi bir ağız hijyeni sağlamak ve düzenli doktor kontrollerinin yapılmasıdır.
Çene kistlerinin tedavisinde enükleasyon ve marsüpiyalizasyon adı verilen iki yöntem kullanılır.
Enükleasyon; kistin cerrahi olarak tek parça halinde tamamen çıkarılması işlemidir. Kistin büyüklüğüne göre lokal veya genel anestezi altında uygulanabilir.
Marsüpiyalizasyon ise sinüs boşluğu, mandibular sinir gibi dokularla ilişkili olan büyük boyutlara ulaşmış çene kistlerinin tamamen cerrahi olarak çıkarılmasının, bu anatomik yapılarda geri dönüşümü olmayan hasar ile sonuçlanabileceği durumlarda uygulanır. Bu durumda olan kistlerin ilk aşamada cerrahi olarak tamamen alınması tercih edilmez. Marsupiyalizasyon yönteminde, kistin içerisindeki basınç azaltılarak yapılan pansumanlarla kistin küçültülmesi hedeflenir. Kist, anatomik yapılardan uzaklaşacak kadar küçüldükten sonra, tamamen alınabilir.