Endodonti; diş pulpası (dişin içerisindeki damar-sinir yapısı), diş sert dokuları ve dişi çevreleyen dokularındaki hastalıkları teşhis edip bu hastalıkların etiyolojisi, önlenmesi ve tedavisi üzerine çalışan anabilim dalıdır.
Endodonti, hastaların kendi dişlerini en uzun sürelerde fonksiyonel ve sağlıklı olarak ağızda tutmayı hedefler. Travma görmüş, kırılmış, derin çürüğü bulunan, enfeksiyon nedeniyle canlılığını yitirmiş dişlerin kök-kanal tedavisiyle iyileştirilmesinin yanında, dişin canlılığını devam ettirmeye çalışan veya dişe canlılığını yeniden kazandıran rejeneratif endodontik tedaviler de endodontinin konusu dahilindedir.
Kök-kanal tedavisi enfekte olmuş veya ölmüş diş pulpasının kök kanallarından çeşitli yöntemlerle uzaklaştırılmasını takiben kök kanallarının enfekte doku artıklarından ve mikroorganizmalardan dezenfekte edilmesi ve kök kanallarının vücut dostu materyallerle doldurulması işlemidir.
Endodonti Anabilim dalında gerçekleştirilebilen tedavi işlemleri aşağıda sıralanmıştır.
Dişin içerisinde bulunarak dişi besleyen, dişe canlılık veren pulpa dokusu iltihaplandığında yapılması gerekn kök-kanal tedavisi yapılmadığı taktirde, dişin içerisinde çoğalan bakteriler diş köklerine, oradan da çene kemiğine kadar yayılım gösterebilir. Tedavinin uygulanmadığı ileri durumlarda çene kemiğinde lezyonlar, dişte sallanma ve diş kayıpları meydana gelebilir.
Kök kanal tedavisi işlemi öncesinde uygulanan modern anestezi teknikleri sayesinde tamamen ağrısız bir işlemdir.
Uygulanan tedavinin özelliğine göre işlem sonrası birkaç günden birkaç haftaya kadar hafif düzeyli ağrı, dişin üzerine basmakta zorlanma görülmesi normaldir. Hastalara bu süre zarfından anti-enflamatuar etkili ağrı kesici kullanması önerilmektedir.
Yapılan araştırmalara göre endodonti uzmanı tarafından doğru yöntemler kullanılarak yapılmış kök-kanal tedavilerinin başarı oranı %98 olarak bulunmuştur.
Modern endodontinin getirmiş olduğu olanaklar sayesinde günümüzde kök-kanal tedavileri büyük oranda tek seansta bitirilmektedir. Yalnızca istisnai durumlarda birden fazla seans işlem uygulamak gerekmektedir.
Kanal tedavisinin yetersiz yapıldığı, üst dolgunun başarısız olduğu ya da dişe gelen darbeler sonucu dişte çatlak, kırık oluşması gibi durumlarda dişte yeniden enfeksiyon meydana gelebilir. Bu durumda eğer tedavi yenilenebilecekse, kanal tedavisi tekrarlanarak diş daha uzun süre ağızda tutulmaya çalışılır.