Ağız Diş ve Çene Radyolojisi kliniği, hastanemize başvuran hastaların ilk muayenelerinin yapıldığı ve hastalıkların klinik muayene, röntgen vb. görüntüleme araçları, gerektiğinde istenen laboratuvar testleri ve biyopsi aracılığıyla teşhisin konulduğu bölümdür. “Oral Diagnoz Kliniği” ve görüntüleme işlemlerinin yapıldığı “Radyoloji Birimi” nden oluşmaktadır.
Bölümümüzde gerçekleştirilen işlemler ve kapsam
Muayene
Görüntüleme
Tanı
Tedavi Planlaması: Hastadan elde edilen veriler değerlendirilerek oluşturulan tanı ve uygun tedavi seçenekleri hasta ile paylaşılır, uygun tedavi planı oluşturulur ve hastanın tedavilerine başlaması için ilgili birimlere yönlendirilir.
Ağız içinde oluşan yaralar; ağız hijyeninin kötü olması, diş, dolgu, ve protezlerin tahrişleri, demir eksikliği, b12 vitamini eksikliği, güneşe fazla maruz kalma gibi sebepleri olabilir. Bununla birlikte bazı ağız kanserleri özellikle erken evrelerde ağız içindeki diğer hastalıklardan ayırt edilmelidir.
Ağız ve diş sağlığımız için diş hekimine gidildiğinde sadece diş ve diş etlerinin değil, aynı zamanda ağız içinin (damak, dil, yanak, ve dudak bölgeleri olarak) bir bütün olarak ele alınması Sadece semptom oluşturan dişler değil tüm ağız sağlığının değerlendirilmesi gerekmektedir.
Diş hekimliğinde X-ışınları zararlı etki gösterme riski oldukça düşük ve yaşamımız içerisinde her gün doğal ve yapay kaynaklardan aldığımız radyasyon dozları ile kıyaslanabilir dozlardır. Sözgelimi panoramik radyograf çekiminde maruz kalınan radyasyon doz üç günde diğer kaynaklardan alınan dozdan daha azdır.
Sadece tanı ve tedaviye katkı sağlayacak durumlarda radyolojik tetkik istenir. X-ışınlarına maruziyetin azaltılması için kurşun önlük ve tiroid koruyucular kullanılmaktadır.
Diş hekimliğinde kullanılan radyografi cihazlarının yaydığı radyasyon miktarı çok düşük olup kurşun önlük kullanımı ile birlikte rahim bölgesine ulaşabilecek doz minimaldir. Bununla birlikte, özellikle hamileler veya hamilelik şüphesi olanlardan, acil tıbbi endikasyon ve doktor talebi dışında, mümkün olduğunca doğum sonrasına ertelenmektedir.
Hastalarımızın genel sağlık durumu, geçmiş ya da devam etmekte olan tedavileri, hamilelik ilaç kullanımı vb birçok konuyu içeren bilgiler genel sağlık ve diş sağlığının ve tedavilerinin birlikte yürütülebilmesi adına sizlerden istenecektir. Sorulan sorular doğru bir şekilde yanıtlanmalıdır. Kullandığınız ilaçlar, eski tedavileriniz varsa eski tetkik sonuçları ve röntgen görüntülerinizi yanınızda bulundurunuz.
Film çekimi öncesi baş ve boyun bölgesindeki tüm metal takılar (gözlük, işitme cihazı, toka, küpe, kolye, hızma, piercing gibi) çıkarılır. Varsa ağızda takıp çıkartılabilen (hareketli) tüm protezler çıkartılır.
Radyoloji Birimimizde hastalıkların tanısı ve izlenmesinde kullandığımız tıbbi görüntüleme cihazlarımız şunlardır: