Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı; diş veya dişlerin eksikliğinde meydana gelen fonksiyon, konuşma ve estetik problemlerin çözülmesini hedefleyen diş hekimliği bölümüdür.

Diş eksikliklerinde kişinin çiğneme fonksiyonu, estetik görünümü ve psikolojik durumu olumsuz etkilenir. Eksik dişlerin çeşitli yöntemlerle tamamlanması kişinin çiğneme etkinliğini artırdığı gibi estetik problemlerin yol açtığı olumsuz durumları da ortadan kaldırmaktadır.

Diş hekimliğinde potezler temel olarak sabit protezler, hareketli protezler ve implant üstü protezler olarak sınıflandırılabilir.

Hareketli protezlerde hastaların protezlerine bir an önce alışabilmeleri için ilk günlerde devamlı kullanmaları gerekir. Fakat alıştıktan sonra geceleri çıkarılarak ıslak bir kağıt havluya sarmaları önerilir. Bu durum yumuşak dokuların dinlenmesini sağlar. Protezlerin geceleri çıkarılamayacağı özel durumlarda, hastaların yalnız kaldıkları zaman protezlerini çıkararak ağız dokularını dinlendirmeleri önerilir.

Sabit protezlerde ise yapılan protezler hep ağızda kalacaktır. Ancak sağlıklı bir ağız için, protezinizdeki besin artıklarını her yemekten sonra temizlemek gereklidir.

Protezler ağız ortamında az da olsa bazı seslerin telaffuzunda zorluklar gibi değişikliklere neden olabilir. Bu durumda yüksek sesle ve ayna karşısında okuma çalışması yapılmalı ve doğru telaffuz edilemeyen kelimeler tekrar edilerek normal hale getirilmeye çalışılmalıdır.

Protezlere alışmak biraz zaman isteyen bir konudur. Çok iyi yapılmış protezlerde bile bu durum kişiden kişiye değişen bir süreçtir. Bu süreçte hastaların ağızlarına ufak lokmalar alması ve başlangıçta ağızlarının her iki tarafına da lokmayı koyarak iki taraflı çiğnemelerinde yarar vardır. Protezlerin takıldığı ilk günlerde yumuşak yiyecekler yenmesi önerilir. Protezlerin vuran yerleri varsa bu bölgeler hekim tarafından düzeltilecektir.

TME hastalıkları, çene kemiğinden ses gelmesi, baş, kulak, çene ağrıları, kulakta çınlama, çiğneme problemi, ağız açmada zorluk çekme gibi semptomlarla kendini gösterir. Çene ekleminde görülen rahatsızlıklar; diş, yanak, dudak, tükürük bezleri, baş ve boyun kasları ve ligamentlerden oluşan sistemi etkiler.

Çene eklemi rahatsızlıklarında ilk olarak eklem rahatsızlığının nedeni ve çeşidi belirlenmekte ve buna göre bireye özel hazırlanan apareyler kullandırılmaktadır.

Çene eklemindeki sorunlar, farklı branşlardan hekimlerin ortaklaşa çalışmasını gerektiren bir hastalık grubudur. Çene eklemi bozukluklarının cerrahi tedavisi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi uzmanları tarafından yapılır.

CAD/CAM, bilgisayar destekli tasarım-bilgisayar destekli üretim anlamına gelmektedir. Yapılacak protez türüne karar verildikten sonra ağız içerisinde gerekli hazırlıkların tamamlanmasını takiben klasik ölçü işlemi yerine özel optik ağız içi kameralar yardımı ile dijital ölçüler alınır. Bu dijital ölçülerden elde edilen sanal modeller üzerinde protezin tasarımı tamamlanır ve tasarlanan protezin üretimi el değmeden kazıma cihazlarında veya 3D printer adı verilen cihazlar vasıtasıyla tamamlanır. Klasik ölçü işlemini ortadan kaldırması ve tüm işlemlerin dijital ortamda tamamlanması hata payını en aza indirir. Ayrıca tedavilerin tek seansta bitirilebilmesi en büyük avantajlarından birisidir. CAD/CAM teknolojisi kullanılarak kuron, köprü, porselen restorasyonlar, implant üstü protezler, total protezler gibi bir çok protez türü üretilebilmektedir.

İmplant üzerine yerleştirilen veya implantlar tarafından desteklenen sabit veya hareketli protez uygulamasıdır. Bu tip protezlerde destek alınan yapılar dişler yerine implantlar olur.

Hareketli protezler, bir veya birden fazla diş eksikliğinde, dişler ve dokular-damaklar tarafından desteklenen, hasta tarafından takılıp çıkartılabilen, eksik dişlerin yerini tutan protezlerdir.

Doğal dişlerin tamamının olmadığı vakalarda yapılan protezlere total protez denir. Bu tür protezler halk arasında takma diş olarak bilinir.

Bazı dişlerin var olduğu bazılarının da çekilmiş olduğu durumlarda yapılan takılıp çıkarılabilir protezlere bölümlü protez denir. Bu tip protezler, dişlere bağlanır ve kroşe denilen tellerle tutuculuk sağlarlar. Bu tür protezler halk arasında kancalı protez olarak bilinir. Tel tutucuların görüntüsünden rahatsız olan ve estetik olmadığını düşünen hastalara hassas bağlantılı protez adı verilen, tellerin görünmediği protezler de yapılabilir. Bu tür protezler halk arasında çıtçıtlı protez olarak bilinir.

Sabit protez uygulaması, eksik veya aşırı madde kaybına uğramış dişlerin, diş dokusuna ve rengine benzer malzemeler kullanılarak yerine konması işlemidir. Sabit protezler (kaplamalar) tek dişe (kuron) ya da birden fazla dişe bağlantılı (köprü) yapılabilir. Ölçü alınarak hazırlanır ve ağıza uyumu sağlanarak, dişin üzerinde sabit olarak kalacak şekilde yapıştırılır.

TEDAVİLER

All-On-4
BAU Dental Hospital

All-On-4

All-On-4 tedavisi nasıl gerçekleştirilir? All-on-4 tedavisi, hiç dişi olmayan ve kemik yetersizliğine sahip hastalarda...

Devamını oku
CAD-CAM Uygulamaları
BAU Dental Hospital

CAD-CAM Uygulamaları

CAD/CAM, bilgisayar destekli tasarım-bilgisayar destekli üretim anlamına gelmektedir. Yapılacak protez türüne karar verildikten sonra...

Devamını oku
WhatsApp
INTERNATIONAL PATIENT
Bize Ulaşın