Çene Kisti Nedir? Operasyon Öncesi Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Çene kistleri, çene kemiğinde görülen iyi huylu, çoğunlukla içi sıvı dolu büyümelerdir. Çoğunlukla bulgu ve şikayet vermeden büyürler. Genellikle diş tedavileri sırasında rastlantısal farkedilir. Bazen Ağrıya, şişmeye neden olarak hastaların bir diş hekimine başvurması sonucu tanıları koyulabilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde tekrarlayan enfeksiyon, diş kaybı, çene kemiğinde harabiyete bağlı kemik kayıplarına gibi sorunlarına yol açabilmektedir. Bundan dolayıdır ki kistlerin bir an önce tedavi edilmesi önerilmektedir.

Çene kisti nasıl gelişir;

Çene kisti ‘’diş enfeksiyonuna bağlı’’ veya ‘’doğuştan-gelişimsel kökenli’’ gelişir. Diş enfeksiyonuna bağlı gelişenler çürük veya kanal tedavisi görmüş dişlerin kök uçlarında gelişir. Gelişimsel olanlar ise anne karnından itibaren dişlerimiz gelişimi başlar ve 16-20 yaşında tamamlanır. Bu süreçtede nedeni bilinmeyen bir sebep ile oluşmaktadır. Her iki durumda da çene kistleri kötü huylu(kanser) bir oluşum değildir. Ama yapılan çalışmalar tedavi edilmeyen kistlerin kötü huylu oluşumlara dönüşüm sağlayacağını göstermiştir. Burada ağız diş ve çene cerrahisi uzmanları kistiniz hangi tedavi yaklaşım ve sırası ile alınmasına karar verecektir. Diş kisti için cerrahi bir işlem geçirmeniz gerekmektedir. Operasyon neticesinde diş kistinden kurtulmanız mümkün hale gelecektir.

Çene Kisti en sık nasıl bulgu verir;

Çene kistleri, bakterilerle enfekte olmadıkça veya zamanla büyümeye başlamadıkça genellikle ağrısızdır. Çene kistleri, çene kemikleri içinde oluştuklarında zamanla büyürler ve enfekte olmadıkları takdirde belirti vermezler. Ağzınızın herhangi bir yerinde sarı renkte kıvamlı bir sıvı akışı hissediyorsanız, bunu görmezden gelmeyin! Çünkü bu, daha da kötüleşmeden önce mümkün olan en kısa sürede çıkarılması gereken bir çene kisti olabilir.

Çene Kisti Tedavi Yöntemleri Nelerdir;

Çene kistlerinin tedavisinde ‘’tamamen tek seferde çıkarma’’ ve ‘’önce küçült sonra çıkar’’ şeklinde iki yöntem kullanılır.
‘’Tamamen tek seferde çıkarma’’: kistin cerrahi olarak tek parça halinde tamamen çıkarılması işlemidir. Kistin büyüklüğüne göre lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilir.

‘’Önce küçült sonra çıkar’’: ise üst çene de burun veya sinüs boşluğu, alt çene ise dudak hissiyatını sağlayan alt çene siniri gibi dokularla yakın olan büyük boyutlara ulaşmış çene kistlerinin tamamen cerrahi olarak çıkarılmasının, bu anatomik yapılarda geri dönüşümü olmayan hasar ile sonuçlanabileceği durumlarda uygulanır. Bu durumda olan kistlerin ilk aşamada cerrahi olarak tamamen alınması tercih edilmez. Kist basit bir operasyon ile içerisindeki sıvı boşaltılır. Her hafta pansumanlar yapılarak küçülmesi takip edilir. Önemli yapılardan uzaklaşıp, küçülme sağlandığında operasyona alınarak tamamen çıkarılması gerçekleştirilir. Bu işlemde hasta uyumu ve hastaların pansuman tedavilerine düzenli bir şekilde gelmeleri büyük önem taşımaktadır.

WhatsApp
Bize Ulaşın