İlk Çocuk Diş Hekimi Ziyareti Ne Zaman Yapılmalıdır? Çocuklarınızı Diş Hekimine Nasıl Hazırlamalısınız?

Çocuk diş hekimleri (pedodontistler), 0-15 yaş grubundaki bireylerin ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen, bu bireylere yönelik, koruyucu, önleyici ve tedavi edici tüm yöntemleri uygulayan kişilerdir. 5 yıllık diş hekimliği eğitimine ilaveten çocuk diş hekimliği (pedodonti) alanında uzmanlık eğitimini tamamlayarak çocuk diş hekimi (peodondist) unvanını alırlar.

Bebeklerde ilk süt dişi ortalama olarak 6 ay civarında çıkmaya başlar. Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation-WHO) ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği (AAPD) ilk diş hekimi muayenesinin ilk diş çıktıktan sonra yapılması (genellikle 6 ay – 1 yaş arasında) gerektiğini bildirmektedir. Bu doğrultuda bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde, ilk diş hekimi ziyaretinizi gerçekleştirmenizi tavsiye ediyoruz.

Peki ilk muayenede neler yapılır? Bebeğinizin diş çıkarma sürecinde ve sonrasında bebeğinizin ağız bakımını nasıl yapmanız gerektiği, beslenme düzeni  ile ilgili nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda ebeveyn eğitimi yapılmakta ve bu süreçte rastlayabileceğiniz normal ve normalin dışındaki durumlar hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır. Bu sebeple diş hekimiyle ilk tanışmanın erken dönemde yapılması, bebeğinizin dişlerini çürükten nasıl koruyacağınızı öğrenmeniz açısından oldukça önemlidir.

İlk muayene sonrasında hekiminiz size, çocuğunuzu düzenli olarak kontrollere getirmeniz gerektiğini tavsiye edecek ve size bir kontrol seansı planı yapacaktır. Bu kontrol seanslarına devamlılığınız, çocuğunuzun çürüksüz dişlere ve sağlıklı bir ağıza sahip olması için önemli ve gereklidir. Aynı zamanda düzenli olarak diş hekimini ziyaret eden çocuklar diş hekimi fobisi olmadan diş kliniğine rahatlıkla gelebilen bireylerin yetişmesinde de rol oynamaktadır.

Çocuklarınız ilk muayeneden önce kaygılı olabilirler. Çocuğunuza gelmeden önce yapılacak işlemler hakkında doğruyu, anlayabilecekleri bir dilde söylemelisiniz. ‘Korkma, acımayacak, iğne yapmayacak’ gibi ifadeler kullanmanız çocuğunuzun bilinç altında korkması gereken durumlar olabileceği fikrini doğurabilir. Aynı şekilde ‘Ağzını açarsan, işlem yaptırırsan sana hediye alacağım’  gibi söylemler de çocuğunuzda sanki zor bir işlem yapılacak algısı yaratabilir. Bilginizin ya da fikrinizin olmadığı durumlarda ‘Bu sorunun cevabını ben de bilmiyorum ama doktora gittiğimizde birlikte öğrenebiliriz’ şeklinde cevap verip çocuğunuzun size duyduğu güveni sarsmamalısınız. Çocuğunuza, dişlerine sadece bakılacağı, başka hiçbir şey yapılmayacağı konusunda söz vermeyin. Herhangi bir işlem yapılması gerekli olduğunda hekiminiz çocuğa gerekli açıklamaları onun anlayacağı şekilde yapacaktır. Çocuğunuz işlemlere karşı kaygı duyarsa onu motive etmek için ‘tedavi olmazsan dişlerin daha çok çürür ve çekilmek zorunda kalır’ gibi ifadeler kullanmayın. Tedavi sürecinin nasıl ilerleyeceğine hekiminizin önerileri doğrultusunda karar vermelisiniz. Muayeneye gelmeden önce çocuğunuzla birlikte eğitici ve bilgilendirici kitaplar okuyabilir, videolar izleyebilirsiniz. Bu, çocuğunuzun bilinmeyene karşı duyduğu kaygıyı azaltacaktır.

Çocuğunuzu diş hekimiyle tanıştırmak için dişlerinde bir problem olmasını beklememelisiniz. Ağrıyla kliniğe başvuran hastalarda bazen uzun süren ve çocukların ilk randevularda tolere etmekte zorlanabilecekleri işlemler yapılmasını gerektirebilmektedir. Rutin kontroller hem olası problemlerin önüne geçilmesinde hem de daha sağlıklı diş hekimi ziyaretleri yapılmasında oldukça önemlidir.

WhatsApp
Bize Ulaşın